Bestellen

Ga naar de bestelpagina.
Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel Het Verboden Rijk Arendstraat 32 O’hout.

Boek

Alle audiofiles onderaan deze pagina

Het boek is geschreven door Rensz Gorisse, geboren en getogen in Oosterhout.Al vanaf de zeventiger jaren schrijft en zingt hij in zijn moerstaal: Het Wosterouts. In 2017 gaf hij een voorstelling in De Bussel onder de titel “Spiegeltje, spiegeltje…”. Daarna ontstond het idee een vijftigtal teksten van zijn hand te bundelen en te voorzien van achtergrondinformatie. Op zijn verzoek hebben een aantal Oosterhoutse beeldend kunstenaars (en enkele leerlingen van het MFC) illustraties gemaakt bij verschillende teksten. Omdat het lezen van de Wosteroutse taal best wel moeilijk is kunnen alle teksten ook beluisterd worden op de site, sommige met de muziek erbij.Op deze manier wordt een verdwijnende taal zowel in boekvorm als in geluid vastgelegd. Jan Schippers, o.a. bekend van het Oelbert Gymnasium, het Openluchttheater, Oosterhout Academie,enz. , schreef het voorwoord.

Inhoud

Het boek is géén cursus Wosterouts, of een verzameling van typische woorden en uitdrukkingen. Het zijn simpelweg liedjes en verhalen. Sommige daarvan zijn autobiografisch, andere helemaal niet; sommige zijn (nog steeds) actueel, andere zijn juist gedateerd. Zo krijg je een kijkje in het leven van de schrijver en soms ook in de geschiedenis. Zeer uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, van vlinders in de tuin of carnaval tot Me-Too discussie en de koude oorlog.De toelichtingen, anekdotes en omschrijvingen van de omstandigheden waarin de liedjes en verhalen ontstonden zijn geschreven in het Algemeen Nederlands. Het is alles bij elkaar het verhaal van iemand die graag vertelt en ervoor gekozen heeft om dat in zijn eigen dialect te doen. Of zoals Jan Schippers in zijn voorwoord schrijft:

“Rensz schrijft heerlijke anekdotes in de taal van zijn hart. Hij vervalt niet in nostalgisch geneuzel, romantisch gebabbel of  sentimenteel gezwatel. Nee, hier spreekt de man met gevoel voor humor, met liefde voor taal en met liefde voor Oosterhout, zíjn Oosterhout. En die liefde wil hij delen. Dus: ‘Hedde effe?’ ”

Audiofiles

1.1-Wè-k-mar-zegge-woow

1.2 – Lezen

2.1 Wosterouts-wèdiesdè

2.2 t-Echte-werk

3.1 Klappaaistraot

3.2 Sint-Jan-lied

3.3-Ge-hoef-nie

3.4-De-Botterfabriek

4.1 dn-Buurman

4.2 Wie-ge-bent

4.3 Kierewiet

4.4 TantAgaot

5.1 Tuin-van-Oomes

5.2-Sint-bij-de-ORTS

5.3-En-gij

5.4-Nao-den-bom

5.5-Ammaol-anders-en-Saome

5.7-Mie-Toe

6.2 Truste

6.3-Je-pense

7.1-Hedeffe

7.2-Zondagmiddag

7.3 Zomertijd-wintertijd

7.4-Klingelende-klokskes

8.1-Mn-lief

8.2-In-de-rij

8.3-Wou-de-mar-begrijpe

8.4 Mn uis

8.5 Kadootje

8.6 Luchtkastelen

9.1-n-Stukske-lève

9.2 Bedaankt

9.5 Klein-lieke

9.3-Hallef-vol-hallef-leeg

9.4-Slecht-geslaope

10.1-Vlinders

10.2-Vogels

10.3 Mooi wel

10.4-Zand

You can add any HTML here (admin -> Theme Options -> E-Commerce -> Promo Popup). We suggest you create a static block and put it here using shortcode